24 Eylül 2013 Salı

Polonya Vizesi

Öncelikle neden Polonya derken ilk aklıma gelenlerden biri vize idi abi. Çünkü yeni Avrupa Birliği'ne girmişler kimseye sorun yapmıyorlar diye forumları gezerken bence de dedim.

Sonra bakarken bakarken neler lazım nereden alınır bu Polonya vizesi aramaya başladım.

Vize için iki seçenek var arkadaşlar biri özel bir şirket olan VFS yi kullanıp almak diğeri ise konsoloslukla halletmek.

Öncelikle konsolosluk anlatayım şimdi konsolosluktan istenilen belgeler ile diğerleri aynı sadece erasmus öğrencisi olduğunuz için vize işlem parası falan ödemiyorsunuz yani her şey beleş kısaca yalnız randevuyu bir çok öğrenci beleşi tercih ettiği için geç bir zamana alıyorsunuz kısaca farkı bu şimdi şu adreste Konsolosluğun adresi girin bakın hatta perem perem edin ki sorular yavaş yavaş sisler bulutu kafanızdan dağılsın.Ankara Polonya Konsolosluğu Resmi sitesi sitede sağda hemen vize işleri bölümüne girerek kime verilir kime nasıl verilmez gibi birçok durumda açıklama yapmışlar. Fotoğraflar gerekli belgeler her şey gayet açık.Aynı yerde bir de VFS GLOBAL diye bir özel işletme var onunda adresleri var aradaki tek fark VFS özel olduğu için biraz ücret alıyor 53 TL falan çok değil.

VFS GLOBAL bir çok ülke vizesi için kurulmuş özel anlaşmalı bir şirket peki ben neden bunları seçtim çünkü belgeler tamam sa işin 5 dakika sürüyor gayet güler yüzlü yani hiçbir Polonyalı ile yüzgöz olmuyorsun hemende her şeye  bakıp sana 15 güne postayla gelir diyorlar.Onların yaptığı tek iş belgeleri alıp konsolosluğa iletmek.Siz verdikten sonra hemen telefonunuza bir sms geliyor aldık kaydınızı diye.Güvenlikten geçme derdi yok bir şey yok yani gayet relax. Aha Buda onların sitesi VFS GLOBAL TÜRKÇE Buraya girince ne lazım söylüyolar fazlasını götürmeyin zaten almıyolar.Gayette rahat olun diyelim bir sigorta belgesi yada resim eksik hemen yan tarafta zaten çakal işletmeler hemen kurulmuş gidiyorsunuz oraya hepsini alıyorsunuz parası ile abi.

Şimdi sizin alacağınız Vize çeşidi D tipi erasmus vizesine giriyor bu ne demek;Bu şu demek diyelim okul 30 Eylülde Açıldı Haziran 15 te bitti zaten en fazla 1 eylül başlangıç 30 haziran bitiş vize talep edebilirsin başka olmaz. Hadi öyle yaptın diyelim 300 günlük Oturum vizesi aldın ki sana hiçbir zaman çalışma izni vermez tabi izin alsam iyi olur diyen biri isen.Bu 300 günün 150 günü Schengen vizesi yerine geçir o nasıl olur demeyin. yani 27 AB ülkesi sizin gezin abi hiç sıkıntı yok .Ben mesela ilk giriş hangi ülke diyor polonya yaptım sonra bileti Berline alsam daha ucuz ve Gdansk la arası çok yakın dedim Sonra baktım Forumlara sıkıntı yaşayan olmuş.Attım mail i Almanya ya sonra bekledim cevap yok aldım bileti Air Baltic 140 Euro İstanbul Sabiha gökçen Riga (Riga Letonyanın başkenti) 10 saat bekle sonra Warşova .Neyse o sayfayı ayrıca yazacağım. Sonra bir telefon Almanya Konsolosluğundan dediler sorun yok nereye isterseniz gidin hiç sıkıntı olmaz dediler.Ondan öncede de Letonya dan otobüsle gidelim diye düşündüm Letonya Konsolosluğuna mail attım ne olur abi bie dedim.Onlarda Maille döndüler hiç sıkıntı yok gelin buyurun gidin kalın dediler.


Kısaca süreç böyle aha aşağıda da gerekli belgeler var...

90 günü aşan akademik değişim programları (ERASMUS, COMENIUS, AISEC,BEST, GRUNTVIG, YOUTH IN ACTION) katılımcıları için gereken uzun dönemli vize başvurusu sırasında sunulması gereken ek belgeler:

Başvuru sahibi tarafından tamamen doldurulmuş ve imzalanmış PL başvuru formu. Son 10 yılda alınmış ve ziyaretin bitiş tarihinden itibaren en az 3 ay daha geçerli olan pasaportun aslıBaşvuru sahibinin başvuru yapabilmesi için pasaportta en az 2 sayfalık boş yer olması gerekmektedir.

Ankara için; varsa güncel ya da eski pasaportlardaki son 5 yıl içerisinde alınmış Schengen, İngiltere ve Amerika vizelerinin fotokopisi de beyan edilmelidir.Erasmus ve diğer değişim programları için kişinin ilk gidişi olsa bile protokol yazısı istenmemektedir. Ayrıca bu kategorideki Ankara başvurularının işlem süresi en az 15 gündür. Bu nedenle başvuru sahiplerinin seyahatlarını planlarken ve başvuru yaparken bu süreyi göz önünde bulundurmaları gerekmektedir.

Pasaportun kimlik bilgileri sayfası, son 3 yıl içerisinde alınmış Schengen vizeleri içeren sayfaların fotokopisi gerekmektedir.

Standart vize ücretleri. ücret kesintileri ve feragatler ile ilgili olarak vize ücretleri bölümüne bakınız.

3,5-4,5 cm boyutlarında arka fon beyaz, flu olmayan 2 adet fotograf(fotoğrafın diğer teknik gereklikleri için, ICAO tavsiyelerine bakınız)

Tüm AB ülkelerinde geçerli olan gidiş-dönüş tarihlerini de kapsayan minimum 30,000 Euro teminatlı seyahat sağlık sigortası (aslı ve fotokopisi), Tek girişli vizeye başvuruyor iseniz, poliçe tüm vize geçerlilik süresi tüm programlı konaklama süresi boyunca geçerli olacaktır. Çok girişli vize başvurusunda buluyor iseniz, poliçe ilk giriş-çıkış tarihini kapsamalıdır.

Başvuru sahibine ait uçak rezervasyonu istenmemektedir. Ancak kişi uçak biletini satın almışsa ve evraklarla teslim etmek istiyorsa başvuru esnasında uçak biletini de sunabilir.

Polonyadaki Üniversiteden kabul mektubu İnternet çıktısı ya da fotokopisi de kabul edilecektir.

Öğrenim görülen Üniversiteden verilen hibe yazısının orjinali.Eğer kişi hibe almıyorsa,öğrenim görülen okuldan katılım teyid yazısı ve ilaveten maddi durumu gösteren belgeler ( bankadan kaşeli ve imzalı son 3 aylık hesap hareketlerini gösteren banka hesabı veya orginal banka cüzdanı) ve masrafların kimin tarafından karşılandığını gösteren noter onaylı orginal taahhütname Ankara için, taahhütnamenin noter onaylı olmasına gerek yoktur. Karşılayacak kişinin A4 boyutunda bir kağıda dilekçe yazıp imzalaması yeterli olacaktır.Ayrıca bu dilekçeye ek olarak masrafları karşılayacak kişi devlet çalışanı ise son 3 aylık maaş bordrosu, özel bir kurumda çalışıyor ise, vergi levhası,faaliyet belgesi gibi iş yeri evraklarından birisi ya da yeterli miktarı kapsayan bir güncel banka hesabı sunulmalıdır.

Öğrenci belgesi.(son 1 (bir) ay içinde alınmış ve orginal olmalıdır.Öğrenci kimlik fotokopisi kabul edilmeyecektir.)
Nüfus cüzdanı fotokopisi
Türk vatandaşı olmayanlar için seyahatin dönüşünden itibaren 3 (üç) ay daha geçerli olan Türkiye’de oturum izni ve ikamet teskeresinin dolu olan tüm sayfalarının fotokopisi.

Polonya Erasmus Anıları Beginning Where am i.


Merhaba sayın okuyucular.

Öncelikle zorda olsa başladığım anıları yazmaya şimdiye kadar ki en güzeli ile başlayım.

Günlerden perşembe kalktım Hostelin önündeki amerikan futbol sahasında genel olarak yaptığım sabah koşularında birini yaptım.Bu sırada saatler sabahın 8 ini gösterirken hostelin giriş ve çıkış trafiği artmakta Beni görenler kim bu şişman koşan diye dönüp tekrar bakmakta bense kulağında en iyisinden Htc one marka erasmus hibe hediyesi olan telefonumla electro radio dinlemekteydim.

Koşunun hemen arkasından odama gelip duşumu aldım desem yalan söylemiş olurum çünkü hostelin odalarında duş yok duşlar ortak koridorda tuvalete giriyorsun yan tarafında birde duş için odalar var 3 tane duş var hangisini istersen kullan.Tabi bir Türk için sıkıntılı durum o halde banyoya gidip sonra havlu ile odaya gelmen yada orada üzerini değiştirmen sıkıntı aslında sıkıntının en büyüğü tuvaleti hatırlayınca geliyordu aklıma ama neyse takılmadan fazla detaya girmeden olaya doğru yol alalım.

Bugün perşembe mübarek öğrenci günüdür Polonya da mekanlara gidir gidilmeden önce dibine kadar içilir .İçilirki mekanda biraya çok para gitmesin hoş gerçi mekanda da bira 5 zloty zaten neyin derdini yapıyorsun demeyin bu polaklar içme konusunda abartıyorlar hiç insan gibi gideni görmedim hepsi zum kızlar erkekler hiç umurlarında değil ne olacağı ki genelde de beklenmeyen bir şey olmuyor zaten.Beklentiler neler peki onlarda herkese göre değişiyor doğrusal olarak.Herkes beklentisine kavuşuyor ama merak etmeyin.

Off sıkıldım yaw yazmktan okuyan ben olsam küfürü basardım hadi artık g.. konuya gir diye giriyorum konuya hazır mıyız?

Areeeee we ready?

Gündüzden aldığımız hediye şarapla beraber 2 genç gittik yurda.Yurtta iki kız oda arkadaşı bizi bekliyorlar biri yemek yapacak diğeri de bizi eğlendirmek için diskoya götürcek.Ne güzel dünya be Türkiye de bunun hayali bile yok daha ne deyim.

Vardık sonunda yurda aşağıda bekliyoruz sonuçta tabi yurdun önünde grant tuvalet giyinmiş Türkiyeden aldıkları son moda yada artık demode mi desem ne desem bilemedim gömlekleri ile elinde bir şarap beklemedeyiz mesaj atıyoruz kızlara.we are in the dormitory garden entrance take us? Sanki burada bildiğin yurttan kız çıkarma hiç korkmadan ama yok öyle de değil deamı var gençlleerrr sizleri seviyorum.

Hemen geldi kankam tabi kapımızı açtı benim takip edin de di resepsiyonda duran kadın şunlar kim edasıyla bir soru sordu bizim kız vardi cevabı lehçe ama biz tabi bilmiyoruz ne dedi.

Abi yurt kocaman bizde haftaya aynı yurda taşıncaz ama restorasyon var usta 1970 lerin rus yapımı devlet binaları işte siz tahmin edin.

Tabi bizde bi gerginlik var nereye gidiyoruz biri bir şey der mi şarabı saklasak mı saklamasak mı?Bu sorular eşliğinde odaya girdik ama oda içinde oda var bir iki oda odanın içinde iki yatak küçük bir masa.Lan dedim kendi kendime ne yapıyorsun elinde şarap kızların odasında güvenlik falan görmesin daha eramus başlamadan bitmesin korkusu ile hemen Aga mızın yaptığı yemeği yemeye başladık bu arada da açtık şarabı falan muhabbet ediyoruz pat çat ingilizce ile ben birine bakıyorum diğeri diğerine bakıyor.

Şak bir kapı açıldı aha dedim boku yedik.Ama yanlış alarm kızlar gelmiş kankamın kankaları oyy anam ne kankalar ama dillere desten görsen i.in düşer elinde bira sigara altında bir mini etek tabi kafa da bir milyon.

sonra bir doldu oda bizim şarap güme gitti bildiğin biz Türkler artık Pis Türkler diyeyim kızları içirmekten başka gayemizin olmadığı şarabı hepsi ile paylaştık odada 7 kişi olduk 5 i kız.bunların hepsinin kafası iyi sadece biz ayık düşünün artık kızlar bizi götürecek.Sonra hadi hobaa gidiyoruz nereye?Tabiki Partiye.....

Çıktık o odadan başka odaya geçtik
10 kişi de orada var hepsi zifir gibi sarhoş 6 sı kız yalnız hala çoğunluktalar çok iyi :)))

Hep beraber okulun hemen bir sokak yanındaki dış cephesinde 0 gösteriş olan bir diskoya girdik 15-20 kişi oldu yoldan moldan gören herkez geldi bir o soru soruyor bir o bir o isim Natali bir bu isim agatha birde Maya var derken hepsi beynimde uçuyor isimler.Bende seçici davranmak istiyorum birin adını öğreneyim de bugün ona takılayım diye ama olmuyor usta cım olmuyor onu görünce ona bunu görünce buna kayıyor gönlüm lan ben ne şipsevdi adamışım meğer.Neyse içeri bir girdik offffff.

Mekan tasviri yapmıcam 50 metre kare bir yer adım atacak yer yok karı kız trıp yani cıkıp balkona erinmeden saydım 89 kız 40 falan erkek ama kızları bir gör abi sen bu sayıyı Türkiye de saysan bunun ya eli yüzü düzgün 3 ü kalır ya beşi burada tam tersi aga 3*5 ini çık geri kalanı  Analar neler doğurmuş:)))

İçerisi duman altı sigara alkol herkesin kafa 1500 bir eğleniyorlar inanılmaz kızların hepsi kucak dansı yapıyor sandım o kadar güzel ne çekinen var ne birşey diyen var.

Asıl soru ben ne yaptım abi balkona çıktım milleti izledim 3 bira da ben içtim off anam aynı kafadayız Polaklar savunun geliyorum.Kimlerle dans ettim ne yaptım silik silik bir hafıza ile hatırlıyorum ama ne danslar ne yakınlıklar gördüm hiç çekinmiyorlar istemek yok direk alıyorsun aklına getir yeter sadece o kadar.

Ertesi gün Sabah 9 gibi falan yurttan cıktık hostele doğru gidiyoruz ama hiç konuşamıyoruz tek bir soru vardı kafamda Ben nerdeyim?

Şimdi soruyorum hergün kendime ben neredeyim?

Yakında mekan fotoları ve videoları atacam sabırla takip edelim.

23 Eylül 2013 Pazartesi

Erasmusta hangi ülke?

Öncelikle arkadaşlar ülkeleri tek tek anlatmayacağım çünkü bilmiyorum sadece neden Polonya neden diğeri değil hani bilgim dahilinde size yardımcı olması gerektiğini düşündüğüm bir yazı olacak bu.

Öncelikle zaten sizin bölümünüzü illaki belirli birer ülkeler ve okullar seçilmiştir.Ama bazı bölümlerde ülke seçimi mevcuttur.Yani benim Turizm Rehberliği bölümüme özel bir ülke yoktu zaten ben gittim sordum turizmleri Polonya ya gönderiyoruz dediler.Arkeolojiyi İtalya falan işte bölüme göre değişiyor ama hangi ülkelere neden gidilir neden gidilmez yada dikkat edilmesi gereken şeyler birbirinden çok farklı.

Polonyayı göze alırsak öncelikle eğitim dili erasmus için İngilizce ve eğer yerel dillerini kullanıyorlarsa zaten sizin için bir ay önceden bir dil kursu ayarlıyorlar ama tabi ki bir aylık bir dil eğitimi hiç bir zaman yeterli olmaz eğer sizde bir şey yoksa yada manyak bie azim hiç öle eğitim dilini bilmediğiniz bir ülkeye gitmeyin kalırsınız ve rezil olursunuz kısaca yok ben gidim de fark etmez diyenlerden seniz siz bilirsiniz efendim. Polonya da duyduğum araştırdığım kadarı ile ekonomik seviye Türkiye ile aynı bu neden le ben seçtim bu bir nedendi.Sonrası bizim okula Erasmusla gelen bir kaç arkadaşım vardı onlardan dinledim sordum. Hatunları da 10 numara zaten bide yeni AB ülkesi falan.Ha tamam çoğu yeri soğuk ama ben Gdansk a gideceğim için baktım izmir gibi bir mekan neden olmasın.Hem kışın tadı da öle ülkelerde çıkar abi.Sonra Eğitim dili iyi yeni nesil İngilizce biliyor.Kısaca başka yere gidip sürünmektense Polonyaya gidip geçinmek daha iyi.Hem bide Türksün esmersin farkın var abi Bir Polonyalı gelince nasıl bakıyorsun Leşine bile dibin düşüyor işte öyle bir algı var anlatabiliyor muyum azsın abi nadirsin sen.

Almanya konusunda bir bilgim yok sadece aklımda olanlar duyduklarımdan kalanlar var .Almanya da bir çok Türk var zaten adamlar onları sevmiyor seni ne yapsın fakir öğrenci bide Almanya yani ekonomi yüksek hayat pahalı tamam eğitim falan 10 numaradır ona hiç bir şey demiyorum da Erasmus öle Eğitim falan konulu bir olay değil gençler!

Fransa güzel abi her yeri gezilir her yeri özeldir.Ama Paris falan çok pahalı bide Fransızlar soğuk biraz size tamam yardım ederlerde başka bir millete falan benzemezler İngilizceyi de bilse de konuşmazlar abi ne gerek var sıkıntıya mı gidiyorsun?

İspanya can dır iyi dir güzeldir turizm alanında 10 numara yer diğerlerini bilmem fırsatım olsa seçerdim İspanyollarda iyidir cidden.

İngiltere ne desem bilmem zaten seni almazlar da ha olaki aldılar demek ki zengin bir ailen var Vize alacağına güveniyorsun çok pahalı memleket dersler zaten burada gördüğün İngilizce ile orada o dersi aldın aldığınla kalırsın bir gidene sormak lazım.Bir arkadaşım iki ay için dil kursuna gitti pişman harcadığı paraya değmez tabi İngiliz Edebiyatı falan okuyorsan yada alanında İngiltere şart diyorsan fırsat iyi git değerlendir ama öle Erasmus ruhuyla gidilmez abi.

Portekiz hiç bilmiyorum abi bir şey demeyim Portekizli de görmedim hiç.

İtalya çok hoş sadece İngilizce biraz sıkıntılı oralarda hayat pahalı da ucuz da ama Avrupa'nın en güzel her yere yakın yeri kolay gezersin soğuk olmaz.Ama pek farkın olmaz orada.

İsviçre gidilmeli abi tam göbek of Avrupa yani insanı herşeyi çok zengin kaliteli hayatta bir o kadar pahalı ama aşılır o onlar müthiç insanlar hepsi mi okur hepsi mi kaliteli olur bir milletin aynen yani.

Hollanda Almanya ile İsviçre'nin karışımı insanlar iyidir bir bilene sormak lazım bence gidilir.

Litvanya Letonya falan Polonya ve çevresi için Polonya anlatımı geçerlidir biraz da ha değişiktir.

Buradan sonra yazacaklarım bir elin parmaklarını geçmez çünkü 10 yıllık Turizmci olarak insanı ölçer biçer bir kaç yargıya varırım bunların hepsi gittiğimden değil tanıdığım ve muhabbet ettiğim insanlardan kaynaklarımdandır.

Birde kriter arıyorsanız işte liste;



  • Gidilecek ülkede konuşulan dil
  • Eğitim dili
  • Ülkenin coğrafi konumu (gezmek isteyenler için önemli)
  • Kültür ve sosyal yaşam
  • Yaşam şartları (pahalılık)
  • Hava şartları


  • Fazlasını da gezince yazacağım arkadaşlar özel sorularınız varsa bekliyorum...


    21 Eylül 2013 Cumartesi

    Erasmus hibeler Verilen ülkelere göre...


    Arkadaşlar erasmusta 2013-2014 Akademik yılı için verilen hibeler aşağıdaki Taploda verilmiştir.
    Yalnız belirtmek isterim ki öyle hibe miktarına bakıpta ülke seçmeyin kafadan hangi ülke nedir ne değildir onu başka bi yazıda yazacağım .Şimdilik sadece bi göz atın derim ve ayrıca hibeler aylık verilen hibelerdir diyelim 8 ay kalacaksanız bunun hepsi toplamı 8xheraylıkhibe=toplam hibe bununda %80 i gitmeden verilir kalan %20 siz geri döndüğünüzde verilir hesabınızı ona göre yapın.Zaten devlet size bu parayı alın gidin harcayın demiyor bir sürü şey istiyor sizden başarısız olursanız geride istiyor parayı ve sadece bazı masrafları karşılıyoruz diyorlar yani sizin bizim okuldaki harcadığınız para artı hibe size yeter diyorlar.Bu program bir burs programı da olmadığı için aldığınız bir burs varsa kesilmez zaten emin olun korkmayın.

    ÜLKELER
    AYLIK HİBE MİKTARI (€)
    ALMANYA
    425
    AVUSTURYA
    476
    BELÇİKA
    448
    BULGARİSTAN
    281
    ÇEK CUMHURİYETİ
    377
    DANİMARKA
    601
    ESTONYA
    339
    FİNLANDİYA
    535
    FRANSA
    520
    G. KIBRIS RUM YÖNETİMİ
    375
    HOLLANDA
    466
    İNGİLTERE
    602
    İRLANDA
    489
    İSPANYA
    438
    İSVEÇ
    531
    İTALYA
    477
    LETONYA
    333
    LİTVANYA
    325
    LÜKSEMBURG
    448
    MACARİSTAN
    355
    MALTA
    368
    POLONYA
    345
    PORTEKİZ
    381
    ROMANYA
    312
    SLOVAK CUMHURİYETİ
    358
    SLOVENYA
    401
    YUNANİSTAN                              425

    20 Eylül 2013 Cuma

    Erasmus ta Doldurulması gereken Öğrenciyi çileden çıkaran BELGELER..

    Belge örnekleri..
    Sırası ile veriyorum arkadaşlar.

    1-Başvuru Fromu Erasmus.
    Bu belgeyi ilk afiş astıklarında sizden doldurmanız için isterler bu bile bi ölçüdür aslında nasıl dolduracak ve nasıl tratıp göndereceksiniz bunu yapamayan zaten gelmesin derler..






















    2-Learning Agreement.(Öğrenim Anlaşması)


    Örnek Learning Agreement






















    Şimdi bu belge nin amacı karşı tarafın ve sizin okulun bu belgedeki dersleri kabul ettiğini gösterir ve her eğitim dönemi için birer tane doldurulur.Gerekli yerleri üstüne yazdım belge İngilizce Doldurulacak.


    3-Recognition Sheet(Ders Tanıma Sayfası)


    Recognition Sheet






















    Bu belge sizin okulda aldığınız derslerle karsılan alınan derslerin eşleştirildiği gösteren belgedir.
    Toplamda 30 kredi almanız beklenir ama bu size ve bölüm başkanına bağlıdır.
    Derslerde özellikle dikkat edilmesi gerekenler her dersin kredi sayılarının tutuması ve mümkünse tek tek ders eşleştirmedir.Yani altı derse 6 ders ve aynı krediler yada karşı taraftaki kredi çok olursa daha iyi olur.
    Derslerin karşı tarafı tutuma olasığı az olduğu için bu eşlemede en önemli olan bölüm başkanının onayıdır unutmayın.


    Şimdi bütün bu doldurma işlerini bilgisayarda yapıp renkli ve 3 er nüsha alıp imzalattırılması çok önemlidir.İmzalardan sonra belgeler karşı tarafa gönderilmek üzere Uluslararası İlişkiler Ofisine bırakılır ve bu sırada tekrar kontrol edilir.

    Şimdilik bu kadar daha ekleme yapılacaktır sevgiler....

    18 Eylül 2013 Çarşamba

    Sıkça Sorular Sorular .Erasmus Kıssadan Hisse (Frequently Asked Questions, FAQ)

    Erasmus nedir?

    Programın amacı Avrupa'da yüksek öğretimin kalitesini artırmak ve Avrupa boyutunu güçlendirmektir. Bu hedef, Avrupa'nın değişik ülkelerindeki iyi uygulamaları Avrupa'nın bütününün istifadesine sunmak olarak özetlenebilir. Erasmus programı, belirtilen amaçları; üniversiteler arasında ülkelerarası işbirliğini teşvik ederek, öğrencilerin ve eğitimcilerin Avrupa'da karşılıklı değişimini sağlayarak ve programa katılan ülkelerdeki çalışmaların ve alınan derecelerin akademik olarak tanınması ve şeffaflığın gelişmesine katkıda bulunarak gerçekleştirmeye çalışmaktadır.

    Erasmus kapsamında öğrenci değişimi programından nasıl faydalanabiliriz?

    Erasmus programı LLP/ Yaşamboyu Öğrenim Programına dahil ülkeler olan Avrupa Birliği üyesi 27 ülke, Avrupa Birliğine üye olmayıp Avrupa Ekonomik Alanı üyesi İzlanda, Lihtenştayn, Norveç ve Avrupa Birliğine üye olmaya aday Hırvatistan ve Türkiye yüksek öğretim kurumlarının istifadesine açıktır.
    Bu programa katılmak için ne yapmalıyız?

    Programa katılmak için üniversitemizin Erasmus web sayfası olan www.erasmus.kirklareli.edu.tr adresinden yapılacak olan yeni dönem başvuru ilanlarını ve üniversitemiz içerisinde belirli yerlerde yapıştırılacak olan afişleri takip etmeniz belirtilen aşamalara uymanız gerekmektedir.

    Not ortalamamız 2.20’ın altında olursa katılamaz mıyız?

    Not ortalamasına ilişkin olan standartlar Ulusal Ajans ve Üniversite Yönetim Kurulu tarafından belirlenmiş olup istenen not ortalaması başvuru ilanlarında belirtilmektedir.

    Not ortalamamız sınav sonucuna etkili olacak mı?

    Not ortalamasının genel not ortalamasına etkisi her sene Ulusal Ajans tarafından belirlenmektedir ancak not ortalamasının genel not ortalamasına etkisi %45’in altına inmemektedir.

    Mülakat var mıdır?

    Mülakat yapılıp yapılmama durumu Ulusal Ajansın belirlemiş olduğu kriterlere bağlıdır. Şuan ki uygulamada mülakat yoktur. Genel puan hesaplaması not ortalaması dil puanının ortak hesaplanmasıyla elde edilir.

    Ülkelerin gruplara ayrılması neye göre belirlenir?
    Ülkelerin gruplara göre ayrılıp para miktarlarının belirlenmesi Ulusal Ajans tarafından gerçekleştirilir. Bu ayrım yapılırken ülkelerin hayat şartları göz önünde bulundurulur.

    Hibelerimizi neye göre alacağız?

    Hibeler, öğrencilerimize yurtdışında eğitim görmeye hak kazandıkları üniversitelerden gelen davet mektuplarının üzerinde yazan tarihlere göre yapılır. Bu tarihler, ülkeden ülkeye ve üniversiteden üniversiteye değişmekte olup ilk ödemenin yani %80’lik peşin ödemenin yapılabilmesi için baz alınır. Nihai ödeme, öğrencilerimizin eğitim dönemlerini tamamladıktan sonra dönerken alacak oldukları teyit mektubu ve pasaport giriş ve çıkış tarihlerine göre yapılır.

    Üçüncü ödeme yapılabilir mi?

    Erasmus dönemi boyunca öğrencilerimize ilki peşin ve en fazla %80 olmak ve ikincisi dönüşte ve %20 olmak üzere iki ödeme yapılır. Öğrenci uzatma aldıysa bir üçüncü ödemede yapılmaktadır.

    Aynı üniversiteye gidecek öğrencilerin hibeleri neden farklı?

    Aynı üniversiteye gidecek olan öğrencilerin eğer hibelerinde farklılık varsa bu davet mektubu üzerinde geçen tarihlerle alakalı bir durumdur.

    Hibeler aylık mı yatacak?

    Öğrencilerimizin hibeleri yurtdışına çıkmadan önce hesaplarına toplam alacak oldukları miktarın en fazla %80 yatırılarak ödenir. Aylık bazda ödeme yapılmaz. Geriye kalan kısım ise öğrencilerimiz yurtdışından döndükten sonra getirecek oldukları teyit mektubuna göre (teyit mektubu üzerinde yazan net tarihe göre) ve pasaport giriş çıkış tarihlerine göre yapılır. Bu tarih aralıklarına göre %20’lik ödemede artış yada azalma olabilir.

    Vize için üniversiteden yazı almamıza rağmen niçin konsoloslukta vize ücreti ödüyoruz?

    Üniversiteden vize yazısının alınması vizeyi kolay almanızı sağlamak içindir. Bazı Konsoloslukların ya da Büyükelçiliklerin vize ücreti talebinde bulunması tamamen o kurumların inisiyatifindedir zira bu kurumlar, bulundukları ülkeler içerisinde bağımsızdır ve bu tarz uygulamaları tamamen bağlı oldukları devletlerle alakalıdır.

    Learning Agreement (LA) öğretim anlaşmasını neden üç tane yapıyoruz?

    LA, öğrenim anlaşması demektir ve bir belgenin anlaşma olabilmesi için buna taraf olan kurum ve kişiler tarafından imzalanması gerekmektedir. Burada üç adet imzalanan LA’nın bir tanesi öğrencide bir tanesi yurtdışında öğrenim görecek olduğu üniversitede bir tanede Kırklareli Üniversitesinde bulunması gerekmektedir. Gerekli imzaların eksik olması ve üç adet olmaması durumunda bu belgenin anlaşma vasfı yoktur.

    Hibe anlaşmasını neden iki tane yapıyoruz?

    Hibe anlaşmasını iki nüsha halinde yapılmasının nedeni LA’da olduğu gibi bu belgenin bir anlaşma olması için imza atan tarafların her birinin elinde bulunması gerektiğindendir. Hibe sözleşmesinin her iki nüshası da imzalandıktan sonra öğrenci bir nüshasını alabilir.

    Neden sağlık poliçesi istiyorsunuz?

    Sağlık poliçesi Erasmus Öğrenim Hareketliliğine katılan öğrenciden zaruri olarak istenilen bir evrak değildir. Sigorta yaptırılmasının amacı karşılaşılabilecek bir soruna karşı tedbir amaçlıdır. Yaptırılması .........Üniversitesi tarafından zaruri görülmemektedir ancak bazı konsolosluklar da sağlık sigortası isteyebilmektedir o nedenle sigorta yaptırmadan önce konsolosluktan gerekli bilgiyi almak ve ona göre davranmak daha sağlıklı olacaktır.

    Neden EURO hesabı açtırmak gereklidir?

    Euro hesabı açtırılmasının nedeni, Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başaklığı (Ulusal Ajans)’ndan Türkiye’deki üniversitelere paranın Euro üzerinden aktarılması ve üniversite bütçelerinde paranın Euro olarak bulunmasıdır. Bu nedenle Üniversite bütçesinde Euro olarak bulunan para öğrenciye de Euro olarak aktarılır.

    Hibe anlaşmasının üstündeki tarihler neye göre belirlenir?

    Hibe anlaşmasının üstündeki tarih davet mektubu üzerinde geçen tarihe göre belirlenir ve buna süre göre ödeme yapılır o nedenle davet mektubu üzerinde öğrencinin yurtdışında kalacak olduğu süre net olarak ifade edilmek zorundadır.

    Neden hibe anlaşmasının üzerindeki tarihler ay ve hafta olarak yazılıyor?

    Hibe anlaşmasının üzerindeki süre ay ve hafta olarak yazılmak zorundadır zira hibe miktarı ay ve hafta bazında hesaplanır.

    Yurtdışında eğitim görülecek olan üniversitelerde barınacak yeri nasıl bulacağız?

    Yurtdışında eğitim görecek olduğuz süre zarfında kalacak yeriniz genel olarak yurtdışındaki üniversite tarafından temin edilmektedir. Üniversite bu konuda öğrenciye yönlendirme yapmaktadır ancak bazı ülkeler ve üniversitelerde ise kalacak yer tamamen öğrenci tarafından ayarlanmak durumundadır.

    Hibeler ne zaman yatar?

    Hibeler, Ulusal Ajans tarafından Üniversitemiz Erasmus hesabına hibelerin aktarılması sonrasında ve öğrencilerimizin evraklarını eksiksiz ve talep edilen şekilde tamamlamalarından sonra en kısa süre içerisinde ilgili öğrencinin € hesabına yatar.

    Gidilen ülkede bizi karşılayacaklar mı?

    Gidilecek olan ülkelerde öğrencilerin havaalanlarında, otobüs terminallerinde ya da tren istasyonlarında karşılanması tamamen karşı üniversitenin inisiyatifindedir. Bu konuda bağlayıcı bir hüküm yoktur.

    Verilen hibeler bize kaldığımız süre zarfında yeterli olacak mı?

    Hibe miktarları ülkelerin hayat standartları göz önüne alınarak Ulusal Ajans tarafından belirlenir. Bu nedenle ortalama bir harcamayla belli yerlerde bu paranın yetmesi mümkün olabilir ancak burada unutulmamalıdır ki öğrencilere verilen hibe onların yurtdışındaki masraflarını karşılayacak olan bir maaş değil bir burstur. Diğer bir nokta ise paranın yetip yetmemesi öğrencinin yapacak olduğu harcamayla alakalı bir durumdur.

    Gidilen üniversitelerde alacağımız dersler İngilizce mi olacak?

    Öğrencilerimizin yurtdışında eğitim görecekleri üniversitelerdeki derslerin İngilizce ya da o ülkenin kendi dilinde olması tamamen üniversite ile alakalı bir durumdur. Bu nedenle öğrencilerimizin Erasmus başvuru döneminde bilinçli tercih yapmaları ve gitmek istedikleri yerleri önceden araştırmaları önerilir.

    Gittiğimiz üniversitede dil kursu ve bunun hibesini alabilir miyiz?

    Batı Avrupa ülkeleri hariç (Fransa,Almanya.İspanya,İtalya,vb….) diğer ülkelerin dillerinden hibe alınarak faydalanılabilinir.(Hangi ülkelerin kapsam içerisinde olduğunu görebilmek için erasmus uygulama el kitabına bakılmalıdır)

    Hangi üniversitelere gidebilirim?

    Her bölümün anlaşmalı olduğu üniversiteler farklıdır.Bölümün anlaşmalı olduğu üniversiteler ise web sayfasında başvuru tarihleri resmi olarak ilan edildikten ve online başvuru yapıldığı sırada görülmektedir.

    İntibak formunu nasıl dolduracağım?

    İntibak formu Öğrenim Anlaşması hazırlanırken almış bulunan derslerin öğrencinin kendi üniversitesinde hangi derslere karşılık geldiğini gösteren formdur. Derslerin seçimi ile alakalı olduğundan bölüm koordinatörlerinin yardımı ile doldurulması gerekmektedir.

    Kabul mektubum gelmedi ne yapacağım?

    Her üniversitenin sistemi farklıdır. Bazı üniversiteler kabul mektuplarını normal süreçten erken gönderebilirken bazı üniversiteler geç gönderebilir. Normal sürecin dışında gelişen bir durum söz konusuysa bölüm koordinatörleri tarafından destek alınarak kabul mektubunun gönderilebilmesini rica etmek amacıyla karşı üniversiteye mail atılabilir ve yahut karşı üniversite bizzat öğrenci ya da bölüm koordinatörü tarafından aranılabilir.

    Learning Agreement (Öğrenim Anlaşması) belgemi karşı üniversiteye fotokopisini almadan postaladım ne yapacağım?

    Öğrenim Anlaşmaları karşı üniversiteye gönderilmeden bir fotokopisi alınmalıdır. Fotokopisi alınmadığı takdirde imzalanmamış haldeki Learning Agreementin faxı istenebilir. Bu durum tedbir amaçlıdır.

    Vizem çıkmadı ders kaydımı yaptırayım mı?

    Erasmus Programı dahilinde de bulunulsa vize alımının %100 garantisi bulunmamaktadır. Vize alınamamışsa ders kayıtlarının yapılması ve eğitim dönemine devam edilmesi mecburidir.

    Erasmusla yurt dışındaki üniversitede öğrenimimi devam edeceğim harcı hangi üniversiteye yatıracağım?

    Erasmus programına devam edildiği dönem içerisinde harç öğrencinin kendi üniversitesine yatırılır.

    Yurt dışına çıkmadan Kırklareli Üniversite’sinde kayıt ve ders seçimi yapacak mıyım?

    Erasmus programı dahilinde Erasmus öğrencisi olunup olunmayacağı kesinleştikten sonra ders kaydı yapılmaz ders kaydı yapılmayacağından ders seçimi de yapılmaz.

    Öğrenci beyannamesi nedir? Şehir dışındayım almasam olur mu?

    Erasmus öğrenci beyannamesi ‘’Erasmus öğrencisi ‘’statüsü, Erasmus uygunluk kriterlerini karşılayan ve üniversiteleri tarafından uygun bir ortak üniversitede öğrenim görmek ya da bir işletemeye veya diğer uygun bir kuruluşa staj amaçlı yerleştirilmek suretiyle yurtdışında bir erasmus süresi geçirmek üzere seçilmiş olan öğrencilere verilir.Erasmus öğrencisi olarak beklenti içerisinde bulunduğunuz haklarınızı,yine erasmus öğrencisi olarak yapmanız gerekenleri görebilmeniz için  Erasmus öğrenci beyannamesi her ne koşulda olunursa olsun  alınmalıdır.

    Öğrenci üniversiteye başladığı yıl Erasmus programından yararlanabilir mi?

    Öğrenci üniversiteye başladığı yılın 1. dönemi değil 2. dönemin sonunda Erasmus programına başvurabilir.

    Ön lisans öğrencileri değişim yapılabilir mi?
    Evet yapabilir.

    Yüksek lisans için Erasmus’tan faydalanan bir öğrenci doktara içinde başvuru yapabilir mi?

    Erasmus programından öğrenci statüsünde 1 kereden fazla yararlanılamamaktadır.

    Hibe anlaşmasında yazılması gereken kodları nereden bulabiliriz?

    Hibe anlaşmasında yazılması gereken kodlar Erasmus uygulama el kitabı incelenerek bulunulabilir.

    Öğrenimimi yurt dışında tamamladım %20’lik hibe/kalan hibeyi almak için ne yapmalıyım?

    %20’lik hibenin ya da kalan hibenin alınabilmesi için teslim edilmesi gereken evraklar bulunmaktadır. Teslim edilmesi gereken evraklar karşı üniversiteden alınması gereken Transkript. (Not Döküm Belgesi) Kalınan süreyi kesin olarak belirten teyit belgesi(confirmation sheet),Erasmus uygulama el kitabından bulunulabilecek ve öğrencilerin memnuniyetini ya da şikayetlerini açıkça belirtebilmelerine yardımcı olabilecek öğrenci faaliyet raporu formu ve pasaport giriş-çıkışın gösterildiği fotokopidir. Bu evraklar eksiksiz olarak teslim edildikten sonra öğrencilerin geri kalan hibeleri yatırılmaktadır.

    nüşte alacağım %20’lik hibenin verilmeme olasılığı var mı?

    Bir öğrenci nasıl ki başvuru döneminde gerekli başarıyı gösterip yurtdışına çıkmaya hak kazanıyorsa (tabi bunun karşılığı olarak Erasmus hibesi de alır), başarısızlık karşısında da belli yaptırımlarla karşı karşıya gelebilir.

    İki dönemliğine gittim bir dönem kaldım ne yapmalıyım?

    Geri dönüş evrakları arasında bulunan ve getirilmesi ya da karşı üniversiteden gönderilmesi zorunlu bulunan, öğrencinin hangi tarih aralıklarında karşı üniversitede kaldığını kesin olarak belirten teyit belgesine (confirmation sheet)  ve pasaport giriş-çıkışı tarihlerine bakılarak hesaplama yapılmaktadır. Hesabın uygunluğuna göre öğrenci Erasmus öğrencisi olarak devam etmediği dönemin hibesini verilen hesap numarasına yatırmaktadır.

    Gittiğim üniversitede planlanan faaliyet dönemi tamamlanmadan geri döndüm takdirde nasıl bir uygulamayla karşılaşırım?

    Öğrencilerin, zorunluluk nedeniyle (ailevi sebepler, sağlık sebepleri gibi) planlanan hareketlilik faaliyeti döneminden erken dönmesi durumunda, öğrencinin yurtdışında kaldığı süre karşılığı hibe miktarı öğrenci de bırakılmak üzere fazladan ödenen hibenin iadesi istenir. Öğrencinin gerekçe göstermeksizin faaliyet dönemini tamamlaması halinde ise, bütün hibe geri alınır. Her ne koşul olursa olsun Erasmus hibesini alıp yurtdışına çıkan bir öğrenci, kesinlikle ikinci kez Erasmus öğrencisi olamaz.

    Ders intibaklarındaki ECTS kredileri neye göre düzenleniyor?

    ECTS kredileri bölümler tarafından dersin zorluğu ve ders öncesindeki ön hazırlığa göre düzenleniyor. Örneğin, Mühendislik Fakültesinde 4 kredi olan bir dersin ECTS karşılığı bu kredi miktarından daha fazla olabilir.

    Engelli öğrenciyim şartlar benim için de aynı mı?

    Erasmus programına katılım şartları değerlendirildiğinde Engelli öğrencilerimiz gerek değerlendirme gerekse hibe alımı konusunda kesinlikle eksi bir durumda değil aksine daha fazla kazanımları vardır.

    Sınavda yedekler listesindeyim ne yapmalıyım?

    Yedek durumunda bulunan öğrencilerin asil durumda bulunan öğrencilerin yerleşmelerini beklemeleri gerekmektedir. Asil öğrencilerin yerleşmelerinden itibaren boş kontenjanlar kalmış ise yedek öğrencilere şans tanınmaktadır.

    Tercihimi değiştirmek istiyorum ne yapabilirim?

    Öğrencilerin tercih değişikliği yapabilmesi için boş kontenjanların bulunması gerekmektedir. Boş kontenjanlar olduğu müddetçe gerekli olan bölüm koordinatörü tarafından onay verilmiş ve imzalanmış dilekçenin ve öğrencinin gerekçesinin Erasmus Ofisine teslim edilmesi gerekmektedir.

    Güz dönemi için yurtdışına tek dönemlik giden bir öğrenci eğitim dönemini bahar dönemi için de uzatabilir mi?

    Erasmus Programına katılan öğrenci kendi okulunun hibe durumuna göre; üniversitesinden hibe yeterliliğinin teyidini almalıdır. Akabinde Bölüm Koordinatörünün onayını alması halinde L. A. ve intibak işlemlerini yeniden yapmalıdır. Ayrıca karşı üniversiteden uzatma aldığına dair kabul mektubu bulunmalıdır. Bu işlemlerin mevcut planlanan Erasmus dönemi bitmeden önce tamamlanması gereklidir. Uzatma yapılan dönem için Erasmus ofisine öğrenci L.A, intibak formu, kabul mektubu ve hibe sözleşmesini iletmelidir

    Kabul Belgemin ve Hibe Sözleşmemin tek dönemlik olması ve Öğrenim Anlaşmamın İki Dönemlik olması halinde İkinci dönem için de Erasmus Öğrencisi sayılır mıyım?

    Öncelikli olarak Hibe Sözleşmen tek dönemlik imzalandığı ve Kabul Belgen tek dönemlik olduğu için Öğrenim Anlaşmanın tek dönemlik olması gereklidir. Öğrencinin tek dönemde alması gerekli İki dönemlik Öğrenim Anlaşmasında yer alan ECTS sorumluluğu doğmaktadır. Bu nedenle öğrencinin İki dönemlik Öğrenim Anlaşmasını ekle-sil formu ile tek dönemlik olarak yeniden düzenlemesi gerekmektedir. Ya da tek dönemde iki dönem boyunca alınması  gereken kredileri alma zorunluluğu doğmaktadır.

    16 Eylül 2013 Pazartesi

    Erasmus Dil Sınavı ve Mülakat ve tabii kişisel tüyolarım...

    Öncelikle Merhaba Sayın Takipçilerim,

    Erasmus başvurusu yaptık Ganomuz falan sıkıntı yok geldik en can alıcı noktaya..
    Şahsen benim ingilizcem orta seviyelerdedir ben bile bir ay araştırdım abi nasıl bi sınav diye.Bilmek insanı daha çok korkutur derler evet aynen öle.Sonra baktım Bloglara,Erasmus Sayfalarına biraz bilgi edindim açıkcası çok teşekkür ederim hazır yeri gelmişkende bende vereyim sizde bakın şu adrese kısaca ;Faydalı bi adress: Örnek Dil Sınavı Üniversitelere Göre....Sonra Sınavın hangi tarihte olacağı açıklanır ve o gün gelmesin diye dua edersiniz.Ama Gün çabuk gelir:))

    Girdim sınava şöle bi baktım 5 bölüm 4 tane A4 kağıdı sınav abi boku yedik yani resmen...
    Sonra ilk bölümde Grammer sonra okuma paragrafı sonra 3 seçenekli bir boşluk doldurma sonra fotoğraflarla yani reklam ilanları ile başka bir cümleleri eşleme var en son da sizden 300 kelimelik bir kıyas sorusu istiyor paragraf yaz diyor 5 tane başlık vermiş işte benim yazdığım ve hatırladım Büyük şehirle küçük şehiri kıyaslayın diyor hangisini daha çok seviyorsunuz falan.Bizimki diğer örneklere göre çok farklı olmakla beraber biraz daha kolaydı abiii zaten adamlar siz gidin diye her kolaylığı yapıyorlar çokta korkmayın biraz ingilizce varsa ve sizin becerebileceğinizi anlarlarsa her şekilde yardımcı olurlar:)Anladınız siz onu!

    Sınavdan çıktım 97 falan bekliyorum ama bir türlü ay geçti açıklanmıyor ha bu arada Mülakat sınavına da tek tek alıp bi masaya oturup bi kart şeç diyorlar kartın numarasını söleyip ne yazdığını okuyup sonra o kart ve genel bilgiler kimsin nesin neden gideceksin erasmusa kendine güveniyor musun, becerir misin falan sorup gidiyorsun 4 dakika falan sürüyor mulakat.Turizmde çalışan biri olarak az biraz pratik varsa hiç korkmayın derim ben şahsen...

    Neyse 97 beklerken bi bakmışım 63 nasıl olur dedim oluyor abi kötü yaptığımdan da değil boşver gidiyorsan sorgulama(Anladık biz onu)Bu arada Mülakattan 95 vermişler neyden 5 puan kırdınız demeyin gidiyor musunuz Evet gerisi fat fıt.

    Sınav da da heryıl aynı şeyleri sorduklarından soruları ve cevapları vermiyorlar buda size bi tüyo olsun seneye gidecekseniz sınavdan sonra hemen birilerini bulup sorun...

    Daha çok ayrıntı isteyen mail atsın gençler her konuda yardımcı olurum:)))

    ciplakgokhan@gmail.com

    15 Eylül 2013 Pazar

    Abii Nedir yani bu Erasmus Olayı

    Merhabalar Sayın Takipçiler,

    Önceleri duyardım Erasmusla geldim falan diyen Güzel Sarı Marı Kızları Sonra bi kaç uzaktan arkadaş söyledi vay şuralara gittim şunları gezdim şöle oldu falan...

    Abi her dinlediğim adam ballandıra ballandıra anlatıyor...

    Neyse dedim baktım benim bölümde yok; eee tabi koyar mı adam senin 2 yıllık dandik okuluna gidecen görecen bide gelmicen başa bela Türk olmak zaten Avrupada...

    Sonra Allah tan Dgs ile 4 yıllık bölümüne geçtim de ufkum açıldı.Daha tercih yapmadan gittim sordum uluslararası ofise sizin okul nereye gönderiyor dedim?

    Polonya-Litvanya dediler ? La dedim polonya duyduk ta litvanya nerde? Abi hemen baktın cep telefonundan meer komşularmış zaten.Dedim ikiside olur.Görevli bayan sordu Bölümün ne diye Turizm dedim.İii o zaman seni Polonyaya göndeririz sıkıntı yok dedi...

    Sonrası Malum sınava girdim tercihi yaptım kaydoldum..Yine gittim okulun Uluslararası Ofisine bi baktın yerinde yeller esiyor!

    Sordum birine üst kata taşındı dediler çıktım buldum.Ohh yani:))

    Dedim ben geldim hadi nasıl gidecem?

    Bayan dur bakalım biraz oku bi Gano yap sınava gir geçersen olur dedi.

    Düşündüm ne ki bu sınav neyden bahsediyor bu kadın?Tamam dedim Çıktım Hemen bir internet kafe bi Sörf internette buldum bişeylerde okudum....Resmi Dilde Erasmus Bu gerçi biraz açıklayıcı oldu da ama bunu yaşayan bi adam lazım dedim kendi kendime...

    Sonra bu Güzel kardeşimin Blog sayfasına denk geldim Jessi Amcam okudum baktım dahada gaza geldim.

    Sonra bi bakim dedim Sınav Gano falan ne iş?

    Bunları ayrıntı vercem için Burası yeter şimdilik...      Arkası aşadaaaaaa.....


    11 Eylül 2013 Çarşamba

    Bu sayfada Polonyaya Eramus ile giden bir kişinin başından geçenler ve gitmeden önce çektiği acılar anlatılacaktır.

    Öncelikle Merhabalar Sayın Takipçiler.

    Ben bu sayfamda polonyayı merak eden oraya bir şekilde gidipte gezdiği gördüğü yerleri bir şekilde tanıtmak için çaba sarfetmiş ama bu çabayı oraya gidince bırakmış yada yeni düzenden ve durumlardan dolayı eksik kalmış yerleri olan arkadaşlarımın blog yada internet sayfalarıdan sıkılmış yenilik olmamasından daralmış bir kişi olarak yazıyorum...

    Yayınlayacağım bu Blog sitemde Polonya ile alakalı gittiğim okul ve şehirle alakalı oradaki yaşam ve insan modelleri ile alakalı kadınına ve erkeğine her ikisinede hitap edecek gitmeden en azından bu Blog sitesini hatmedecek kişilere yazıyorum.

    Yazdıklarım öncelikle beni bağlar.Kimse vay ben gittim öle bişe yok demesin.Yada ben giderken öyle bi sıkıntı oldu demesin.Bu benim şahsi görüş ve önerilemin olduğu kimi zaman yardımcı kimi zaman yeren kimi zaman ise ağzının suyu akarak okunacak bir Blog sitesi olacaktır.


    Sevgilerler Kolonya.